Semnal IRDO


Conferința „New Media and CSOs”

În data de 7 decembrie 2023, Institutul Român pentru Drepturile Omului a participat la conferința „New Media and CSOs - A Two Way Street of Resistance to Shrinking Civic Space”, organizată de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Evenimentul a fost organizat în contextul în care s-a constatat că spațiul civic se reduce vizibil, de ani de zile, în țările din Europa Centrală și de Est. Atât mass-media independente, cât și organizațiile societății civile (OSC) depun eforturi pentru a funcționa liber sub presiuni convergente - juridice, financiare, sociale - și, astfel, pentru a-și îndeplini misiunea publică: de a responsabiliza puterea și de a informa în mod responsabil și corect cetățenii cu privire la subiecte relevante și de interes public.

Discuțiile din data de 7 decembrie au avut ca teme principale de discuție dezinformarea, procedurile SLAPP și Legea europeană privind libertatea mass-mediei. În ceea ce privește dezinformarea s-a avut în vedere transformarea spațiului mass-media, având în vedere dezvoltarea spațiului digital, menționându-se că este important să consolideze încrederea dintre stat și societate, ținând cont de rolul statului titular de obligații. A fost analizată perspectiva participanților din Polonia, în contextul recentelor alegeri și a elementelor de dezinformare și manipulare, inclusiv discursul anti-UE, utilizate în campania electorală, subliniindu-se faptul că știrile false sunt răspândite la nivelul întregii societăți.

Referitor la secțiune destinată acțiunilor de tip SLAPP s-a avut în vedere contextul din România și Ungaria. S-a menționat faptul că una dintre principalele probleme referitoare la aceste tipuri de acțiuni este întocmai definiția acestora. În unele cazuri, din perspectiva unui avocat, este bine ca astfel de acțiuni să fie considerate a fi cauze obișnuite, acțiuni legitime. În același timp s-a menționat faptul că la nivelul Uniunii Europene colectarea datelor cu privire la cauzele de tip SLAPP poate fi problematică având în vedere că nu s-au stabilit puncte focale în toate statele. În România, IRDO a fost desemnat punct focal, revenindu-i și mandatul de colectare a datelor. Alte elemente care au fost aduse în discuție s-ar referit la pregătirea avocaților (în special ai apărării) în materie de defăimare și protecția datelor cu caracter personal.


...mai multe semnale